Blogboek aangemaakt, professionals uitgenodigd en dan?

Als je de professionals hebt uitgenodigd en ze komen in een bijna leeg Blogboek, dan zullen ze niet erg snel reageren. Dus vul meteen het algemene profiel van het kind in. En geef professionals rechten voor dit profiel. Om Blogboek levend te houden geef ik je wat tips, op basis van mijn eigen ervaring.

Nog geen Blogboek? Lees dan eerst de blogpost: Werken met Blogboek: waar begin je?

Doelen invullen

Vraag de behandelplannen op. Van school, de fysiotherapeut, de zorginstelling, iedereen werkt met behandelplannen of doelen. Je kunt ze nu mooi opvragen via de privéberichten van Blogboek.

In de behandelplannen staan de diverse (behandel) doelen of werkafspraken genoemd, neem die over bij doelen (met kopiëren/plakken van de tekst) en geef de betrokken professionals rechten voor deze doelen.

Manier van communiceren met professionals

Van te voren heb je waarschijnlijk met de professionals overlegd over de manier van communiceren via Blogboek en dat kan nu beginnen.

Vraag de professionals eens om naar het profiel te kijken en de doelen te lezen en het aan te geven, als je dingen vergeten bent of als ze andere wijzigingen hebben. Op die manier wen je vast aan het werken met Blogboek en je krijgt een eenduidig beeld van het kind. Twee vliegen in één klap dus.

Eigenlijk zijn er globaal 3 manieren van communiceren.

Nieuwsberichten

Deze staan op de homepagina en zijn voor iedereen in het Blogboek leesbaar. Ik gebruik deze zeer gedoseerd, omdat ik professionals niet wil belasten met al te veel (niet gerichte informatie). Maar soms zet ik er een anekdote in of een gekke foto. Om ook eens wat luchtigs in het Blogboek te melden.

Privéberichten

Via de privéberichten (envelopje rechtsboven). Zelf ben ik ooit zo begonnen, als vervanging van het schriftje, makkelijk om zo te wennen. Inmiddels gebruik ik het alleen nog maar voor wat dagelijkse zaken. Je kunt instellen dat je op je e-mailadres een melding krijgt van een privébericht (via accountinstellingen) dus je weet je vrij zeker dat het bericht aankomt. Dat kan handig zijn.

Reacties op de doelen

Dit is voor mij dé manier van communiceren geworden. De begeleiders koppelen wekelijks kort terug wat ze gedaan hebben aan de doelen. Ik interpreteer doelen breed. Zo zit mijn zoon nu op kookles en ook dat is een ‘doel’, terwijl hij echt nog niet hoeft te leren koken. Maar zijn begeleider vertelt wekelijks wat hij heeft gedaan. Voor mij is dit de kern van Blogboek. En het kost veel minder tijd dan de dagelijkse privéberichten waarmee ik eerst communiceerde.